Retro sjaaltje jaren 60?
Het retro sjaaltje uit de jaren 60 is een onmisbaar item bij het samenstellen van je vintage outfit. Bijvoorbeeld voor een feestje met als thema de jaren 60. Het retro sjaaltje stamt af van het Engelse woord shawl en wordt ook in het Nederlands nog wel zo geschreven, maar sjaal mag tegenwoordig ook bij het Groot Nederlands Dictee.
Retro sjaaltje om je hoofd
De oorsprong van het sjaaltje is ergens in de jaren 50, wanneer het retro sjaaltje vooral gebruikt wordt om het haar in model te houden of om krulspelden te verbergen. Het sjaaltje uit de jaren 50 is vierkant en wordt diagonaal gevouwen zodat er een driehoekje overblijft dat je om je hoofd vouwt en de punten onder je kin vastknoopt. Het resultaat is verbluffend truttig, denk aan het doorzichtige regenkapje van je oma of aan het rode sjaaltje van roodkapje.
Wil je het sjaaltje wat vlotter dragen, dan leg je de knoop niet onder je kin, maar op je achterhoofd, in je nek. Hiermee krijg je een beetje de uitstraling van een country girl. Wanneer dat niet de bedoeling is, dan kun je het sjaaltje verder opvouwen tot het een brede band is en de knoop leg je dan op je hoofd, een beetje uit het midden. Dát is de onmiskenbare jaren 50 look. Je hebt het sjaaltje omgetoverd tot bandana. En dat past natuurlijk prima bij een swingdress of strakke penciljurk.
Pas op voor sjaaltje om de nek
Het sjaaltje heeft naast een kapsel beschermende functie, ook een goede reputatie als keel beschermer en rimpel bedekker. Heren zouden op hun hoede moeten zijn voor vrouwen met sjaaltjes om de nek. Want de onderkin en de rimpels in je nek (en de handen) verraden de ware leeftijd van een vrouw, al lijkt haar figuur dankzij shapewear op een zandloper, zijn de smokey eyes nog zo sprekend en de lippen nog zo vol en rood. In ieder geval is het ook niet echt hip of cool om een sjaaltje om je nek te dragen tenminste als je het hebt over de zijden, vaak doorschijnende exemplaren.
Heel wat anders is het wanneer je een gebreide sjaal om je nek draagt of een warme flanellen doek, want die zijn gewoon lekker warm en functioneel zolang de thermometer onder de 10 graden blijft steken. Ook de Palestijnen sjaal, is een echt retro item en werd veel gedragen in de jaren 70. Omdat je deze om de nek heen slaat in plaats van knoopt, en natuurlijk vanwege het zwarte of rode ARAFAT motief moet je wel een beetje oppassen met dit soort retro sjaaltjes. Voor je het weet word je ingedeeld bij het verkeerde kamp en heb je bonje:).
Retro sjaaltje met ruitjes van Burberry
Een hele andere categorie zijn de “college sjaaltjes”, de sjaals die gedragen werden door leden van de hockeyclub of van het dispuut. In de jaren 70 en 80 hoorde je óf bij het alternatieve circuit en droeg je het sjaaltje om je hoofd geknoopt of je was een “ballo”, corpsbal, die nooit zonder keurige wollen, liefst geruite sjaal, het huis verliet. De huidige Burberry sjaals doen me er altijd aan denken en niet alleen vanwege het prijskaartje (voor een echte Burberry gemaakt van Kashmir, zijde en Merinowol betaal je al gauw meer dan €800!). De keurige ruitjes en het woord Kashmir alleen al, doen mij de hare ten bergen rijzen.
Je kunt wel raden aan welke kant ik stond! Ik houd van retro sjaaltjes in vrolijke kleuren, met bloemen en ze hoeven van mij niet van zijde te zijn:) en ik deins er niet voor terug ze om mijn hoofd te knopen om een bad hair day te verdoezelen.