Halterjurk en nekklachten
Wie rond loopt met bustemaat D of groter doet er verstandig aan geen vintage of retro halterjurk te kopen. Niet dat een halterjurk niet mooi zou staan wanneer je een grote bustemaat hebt, maar omdat dit rug- en nekklachten kan veroorzaken. Dit komt omdat al het gewicht uitsluitend gedragen moet worden door het bandje in je nek, terwijl een traditionele BH het gewicht verdeeld over beide schouders en rug mits de BH zelf voldoende stevig is om ondersteuning te bieden.
Uiteraard is niet alleen de halterjurk verantwoordelijk voor de nekklachten, maar is ook je houding bepalend voor het al dan niet optreden van rug- en nekklachten. Onlangs werd Wil Nanninga, chef entertainment van de Telegraaf, in de stijl column van de volkskrant hierop bekritiseerd. Ze draagt prachtige glimmende gifgroene halterjurken, maar omdat ze forse bovenarmen en buste heeft ( cup F volgens insiders) zou een jurk met bandjes of nog beter (half-) lange mouwtjes, haar beter staan.
De beste houding voor een halterjurk zonder nekklachten. Wil je dus met alle geweld toch een vintage halterjurk dragen, check dan eerst eens je houding. Een goede houding voorkomt rug- en nekklachten. Je kunt eenvoudig bij jezelf nagaan of je op de juiste wijze staat.
Ga en profil voor de spiegel staan en beoordeel:
- Is je rug recht?
- Staat je hoofd boven op je nek of buigt die naar voren
- Staan je schouders naar achteren?
- Trek je geen holle rug (hoge hakken versterken een holle rug)
- Zijn je billen- en buikspieren enigszins aangespannen
- Knieën gebogen
- Voeten iets uit elkaar
- Kortom: hoe zie je eruit?
Mocht je kaars rechtop staan, dan kun je best eens een halterjurk en trouwens iedere vintage jurk dragen, je hebt waarschijnlijk een perfect figuur. Heel veel mensen kijken uitsluitend recht in de spiegel om te kijken hoe hun figuur eruit ziet. Te dikke heupen, te dikke buik te zware bovenbenen of bovenarmen, je kunt het best wel zien in de spiegel. Maar je silhouet heeft ook nog een zijkant. Mensen die te zwaar zijn, ontwikkelen problemen met rug en nek door een verkeerde houding.
Het gewicht van buik en borsten is een belasting voor de wervelkolom en maar al te vaak het hoofd ook. Ongemerkt laten we het hoofd steeds meer hangen naarmate we ouder (en meer vintage:-) worden, het is dan ook een heel gewicht. Vaak is ook de leesbril bron van pijn in de nek en hoofd, omdat mensen de leesbril ophouden en dan er over heen proberen te kijken en dus hun hoofd naar voren moeten buigen.
Borst vooruit, hoofd omhoog, buik in, halterjurk aan
Veel mensen weten niet dat een hoofd wel zo’n 10 kilo kan wegen en dat het, wanneer je je hoofd naar voren buigt, tot wel twee keer zo zwaar kan worden. Het is dus niet alleen psychisch, maar ook fysiek van belang dat je je hoofd recht op houdt. Een paar simpele oefeningen kunnen je helpen je houding te verbeteren.
Ga rechtop staan en stel je voor dat er een touwtje aan je kruintje vastzit waaraan je omhoog getrokken wordt. Span je buikspieren aan en vergeet je bekkenbodemspieren niet.
Sta rechtop, benen iets uit elkaar of ga zitten op een stoel met rechte rug. Zet je hoofd recht boven je schouders en trek je kin in. Doe vervolgens of je een kip bent en beweeg je hoofd naar voren en weer naar achter, zonder de stand van je hoofd te bewegen, dus uitsluitend met gebruik van je nekspieren
Ga rechtop staan en trek je schouders naar je oren, houdt ze ven vast en laat ze dan weer vallen
Sta rechtop, schouders naar achteren, billen aangespannen en benen licht gebogen. Hef je armen boven je hoofd en maak je zo lang mogelijk. Eerst rechts dan links en blijf rechtop staan.
En je kunt je hoofd er maar beter bijhouden 🙂