Swing jurken op Big Band festival
Swing jurken zijn vintage jurken uit de jaren 50. Maar waar komt de naam vandaan? Ik zie het woordje swing en denk meteen aan een dansjurk. Een jurk met wijde rok die lekker uit gaat staan als je een rondje draait. Maar na even zoeken ontdek ik dat de “swing” de naam van een dans was. Zoals de naam al doet vermoeden, een hele swingende. Swing jurken moeten dus wel een wijde rok hebben omdat je anders er niet mee dansen kunt. Heb je geen dansplannen, dan is een penciljurk vast iets voor jou.
Battle of music in jaren 30
Kortom swing en jazz horen bij elkaar als Jazz en Big Band (zo’n 10 of meer koppige band met heel veel blaaswerk waaronder op zijn minst een een saxofoon). En dat is historisch gezien een beetje raar, want de swingjurk komt uit de jaren 50, terwijl de bigbands vooral in de jaren 30 en 40 populair waren. Een tijd waarin de Big Band favoriet was en Duke Ellington en Etta James voor de muzikale omlijsting zorgde. Wie denkt dat de jaren 50 een truttige tijd was, omdat ze toen nog niet van rock’n roll of the Beatles gehoord hadden, slaat de plank helemaal mis. In jazzmuziek werd vaak geïmproviseerd en zo ontstonden de battles waarbij saxofonisten het tegen elkaar opnamen of zelfs hele bigbands. Ik praat over de jaren 30 dus. En ik maar denken dat dat battelen iets is dat door de Pokemon rage werd veroorzaakt:).
Jazz, boogiewoogie en swingjurken
Ook wanneer je de vintage plaatjes bekijkt uit de jaren 50 dan zien de dames er allemaal super braaf uit en de heren ook. Ik krijg altijd last van een superieur gevoel, omdat ik denk dat wij vrouwen van nu het veel beter en vooral leuker hebben dan toen. Nu ik de muziek en de vintage kleding beter bekijk, twijfel ik daar steeds vaker over. Ook de jaren 50 stonden bol van dansmuziek en jazz en dan niet het loungeroom-achtige kabbelende geluid wat je tegenwoordig nog wel eens hoort op zondagmiddag. Tuurlijk is er niets mis met hele rustige jazz van Frank Sinatra of Bing Cosby wanneer je in badpak of bikini aan een Pina Colada ligt te lurken, of een hoofdstand doet om te mediteren, maar dat haalt niet bij de swingende jazz waar je destijds de zeer energieke jitterbug of de boogiewoogie op danste. If you ain’t got that swing……
Rebelse swing jurken
De swingdress is dus een typisch jaren 50 jurkje waar je het wilde verleden niet aan afziet. Maar nu je het wel weet, snap je waarom deze swing jurken zo populair zijn. Het is eigenlijk de rebel onder de vintage kleding. Geen tierelantijntjes, kantjes, knoopjes of strikjes, zoals de jurkjes uit de jaren 20 en 30, maar recht toe, recht aan. Klassiek, stijlvol, tijdloos. Ontworpen voor maar één ding: helemaal uit je dak gaan op de dansvloer. Leuk voor het North Sea Jazz festival dus.
Swing jurken danken populariteit aan Audrey Hepburn
Audrey Hepburn kan er in uitgetekend worden, de swingurken. Rechte mouwen, rechte boothals en wijde rok. Kun je dat beeld nu nog niet voor de geest halen, kijk dan eens hier. Wat mij betreft de mooiste zomerjurk van 2017! Het toppunt van eenvoud en daarom zo ontzettend leuk. Simpel, makkelijk te combineren met een vestje, bolero of zo je wilt cardigan. En natuurlijk sneakers, want met hoge hakken kun je niet jiven of Lindy Hoppen.