De kleur van aarde
Deze zomer krijgen we te maken met natuurlijke aarde kleuren en meer kleurige inspiratie vanuit Afrika, die tropische invloeden heeft op het modebeeld. In ons koude kikkerlandje schijnt de zon veel te weinig, vandaar wellicht de behoefte aan exotische, warme kleuren en prints. Vooral aardekleuren zouden het deze zomer goed moeten gaan doen.
Moeten ze natuurlijk wel een beetje passen bij je huidskleur. Maar aan welke kleur denk je als je “aarde“ hoort? Persoonlijk denk ik bij aarde kleuren aan allerlei tinten donkerbruin en vind die vooral goed passen bij een gebruinde huid, hoewel de lichte huid met sproetjes en rosse haren ook heel goed bruine of lichtbruine, zeg maar zandkleurige aarde kleuren kan verdragen.
Eigenlijk, zouden aarde kleuren bij iedereen moeten passen. Per slot van rekening praten we over moeder aarde. Ze geeft ons alles om van te leven, dus ja, we gaan voor aarde kleuren. En bedenk dan, welke kleur aarde past dan bij jou?
Aarde kleur: zoveel tinten
De aarde heeft gelukkig niet één kleur, er zijn zoveel natuurlijke tinten van zwart tot rood en zelfs geel, dat er bij elk huidtype wel een aardekleur te vinden is. Denk aan de rode aarde van de subtropen, rood door het ijzer in de grond, of het zandgeel van de Sahara of de grijze kleur van de polderklei die nooit zuurstof heeft gehad.
De aarde is divers, en zo zijn de kleuren van de aarde dus ook. Wie graag natuurlijke aarde kleuren draagt, heeft dus een heel breed spectrum. ER zijn zelfs plekken op aarde waar de grond blauw tot paars is, denk aan de prachtige foto’s van de Great Canyon in Amerika.
Waarnemen van aarde kleuren
Kleuren zijn niet altijd hetzelfde. Misschien is het je wel eens opgevallen dat het fruit er in de schappen veel frisser uitziet dan wanneer je thuiskomt, of heeft een jurkje dat in de winkel oranje leek, buiten plots een rose gloed. Dit heeft alles te maken met daglicht en het kleuren spectrum.
In daglicht komen alle kleuren voor, terwijl in de verlichting binnen, meestal gekozen wordt voor wit licht met meer kleuren van de warme kant, zoals rood en geel. Als je dit niets zegt, dan moet je je natuurkunde boeken nog maar eens openslaan. Wanneer wij een kleur zien, betekent dit dat het voorwerp alle kleuren heeft geabsorbeerd behalve dat wat we zien. Dus als een lamp bepaalde kleuren niet uitzend, kunnen ze ook niet weerkaatst worden.
Daglicht bevat alle kleuren en dat geven we weer in K’s: 5500. Alle lampen met minder K zorgen voor een warmere tint, er boven voor een koelere uitstraling. Handig om te weten dus als je een jurk gaat kopen in een schemerig boetiekje, naar buiten dus! Ook de foto’s op een site kunnen een vertekenend beeld geven, hangt helemaal af van de professionaliteit van de fotograaf of dat wat je ziet, de juiste kleur is. Heel veel retours hebben dan ook te maken met een tegenvallende kleur. Logisch snap je nu!