Petticoats en Wespentailles
Wie denkt aan Retro, denkt aan de jaren 50, 60 en 70.. sommigen ouderen misschien zelfs wel aan de twenties. allemaal vorige eeuw, de 20e eeuw dus waarin heel veel nieuwe dingen werden ontdekt en uitgeprobeerd. Opvallend is de kleding van de dames die steeds uitbundiger en uitdagender werd en vooral vrouwelijker. De 40’s ontbreken vreemd genoeg. Zouden de oorlogsjaren dan niks aan het modebeeld hebben toegevoegd? Maar de petticoat en de wespentaille zijn voor veel vrouwen (en mannen) nog steeds synoniem met vrouwelijkheid, dus laten we daar eens beter naar kijken!
Petticoats als onderrok
Een petticoat zorgt ervoor dat je rok mooi wijd staat waardoor je taille geaccentueerd wordt, ook al heb je een maatje meer. Om er goed uit te zien, was het vroeger heel gewoon om een korset te dragen, al vanaf de middeleeuwen! Korsetten, verstevigd met baleinen werden gebruikt om de taille zo smal mogelijk te maken. Omdat dat een enorme klus was die je niet in je eentje kon klaren, werden korsetten alleen gedragen door de rijkere dames die zich een kamermeisje konden veroorloven. Door het dragen van wijde rokken met een ceintuur krijg je het zelfde effect van een smalle taille.
Fatsoen versus petticoats
De 20e eeuw stond bol van de veranderingen, maar als we het over fashion hebben, denk ik vooral aan muziek en de bijbehorende kledingstijlen. De twenties met de ballroom jurken met glitters en lovertjes, statige dames en heren die in clubs aan het loungen waren, de dames stevig ingesnoerd en de rokken lang. Alles onder het motto van zedelijkheid waardoor zelfs op het strand de badmode tot aan de enkels reikte. Je ondergoed laten zien was uit den boze. Dus ook je onderrok en dus ook geen petticoats voor fatsoenlijke meisjes.
Petticoats
Petticoats kwamen pas in zwang na de vijftiger jaren, de opkomst van de rock’n roll. De dames wilden wijd uitstaande rokken om zo (het gebrek aan) de wespentaille te benadrukken. De petticoat is namelijk een onderrok, in eerste instantie van gesteven katoen, maar later van nylon, waardoor de gewone jurk prachtig mooi wijd gaat staan.
Film en tv
Na de eerste zwart wit tv zaten mensen aan de buis gekluisterd om Lucille Ball te zien, DE ster uit de jaren 50 met wespentaille en petticoat en suikerspin op het hoofd die Mister Moonie (slecht gehumeurd) altijd ferm van repliek diende en zelfs graag een koekje van eigen deeg gaf. De opkomst van de mondige dame hield gelijke tred met de emancipatie op kleding gebied. Niet alleen baas in eigen buik, maar ook baas over eigen buik. de wespentaille, de suikerspinnen op het hoofd en de roze mondjes en schoonheidsstippen verdwenen langzamerhand uit het beeld.
Vrouwelijk zelfbeeld zonder petticoat
Door de jaren heen is het beeld van wat vrouwelijk is, niet heel erg veranderd. Betty Boop, het strip figuurtje met de reeën ogen, de wespentaille en de forse heupen en dito boezem, heerst nog altijd. En is vooral voor mannen het vrouwelijke ideaalbeeld. In de mode is dat vaak anders geweest, en nog steeds overheersen graatmagere modellen de catwalk. De “thin look” met de borstloze Penny de Jager (bekend als Penny te mager) is vanaf de jaren 60 niet meer weg te denken. Vreemd wanneer je bedenkt dat de gemiddelde maat voor vrouwen in Nederland 40-42 is.
Muziek: The petticoats
Muziek heeft onmiskenbaar een stevige print gedrukt op het modebeeld. Na de oorlog was er de absolute ommekeer op muziek gebied. Rock ’n roll deed zijn intrede met Elvis Presley en de Beatles. Extra revolutionair omdat ook hun kleding en kapsels totaal afwijkend waren van dat wat er tot dat moment gangbaar was. Daarna volgde vele anderen en vielen de dames en masse in zwijm, misschien omdat ze nog steeds hun korset droegen. De petticoat was helemaal in rond de jaren 50 maar verdween in de jaren 70 meer en meer uit het modebeeld, maar wordt nog steeds bij ballroomwedstrijden gespot en is inmiddels weer helemaal aan het terugkomen op tv bij show en dance.
Topless
De jaren 60 zijn de jaren van de hippies en Janis Joplin, “freedom is just another word for nothing left to loose” en zo verdween de BH mét de petticoat en de jarretels in de struiken en lag menig dame topless tijdens Woodstock. Niemand die meer maalde om een wespentaille of een vrouwelijk imago, mannen en vrouwen waren gelijk en dus lieten mannen de haren maar lang groeien! Het werd zelfs “hot” om er hetzelfde uit te zien als je partner, en zo deden de unisex polo’s, joggingbroeken en T-shirts hun intrede. Over vooruitgang gesproken! Gelukkig is er een kentering zichtbaar en doen petticoats en vrouwelijke vormen weer helemaal mee in het modebeeld.